TranceAddict Forums (www.tranceaddict.com/forums)
- Europe - Poland
-- Po Polsku Ktosz?
Pages (155): « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 »
Siemka wszystkim Polakom, szkoda że dopiero teraz zauważyłem ten post (rzadko odwiedzam tą cześć na forum)
!!!ADAM MAŁYSZ!!!
Autentyczny (ponoć) wykład prof. Miodka
Kiedy się człowiek potknie albo skaleczy wola "O ****a!". To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć, począwszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynacje a na radości i satysfakcji kończąc. Przeciętny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.: "Idę sobie stary przez ulice, patrzę, a tam taka dupa, że o kuuurrrwa."
****a może również występować w charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka, np.; "Przychodzę ****a do niego, patrzę ****a a tam jego żona, no i się ****a w****iłem no nie?". Czasem ****a zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do jakiejś osoby płci żeńskiej ("chodź tu ****o jedna!"). używamy ****y do charakteryzowania osób ("brzydka, ****a nie jest", "o ****a, takiej ****ie na pewno nie pożyczę"), czy jako przerwy na zastanowienie ("czekaj, czy ja, ****a lubię poziomki?").
Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej ****y. Idziemy sobie przez ulicę, potykamy się nagle i mówimy do siebie: "bardzo mnie irytują nierówności chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe myśli o władzach gminy". Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze treści i emocje wyraża proste "O ****a!", które wyczerpuje sprawę.
Gdyby Polakom zakazać ****y, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby wyrazić inaczej swoich uczuć. Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty. Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i niepotrzebnych naprężeń w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedna małą ****ę.
Spójrzmy jednak na rodowód tego słowa. ****a wywodzi się z łaciny od `curva` czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim ****a oznaczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę. Dziś ****ę stosujemy również i w tym kontekście, ale mnogość innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, że ****a jest najczęściej używanym przez Polaków słowem.
Dziwi jednak jedno - dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc filmów typu "Psy", gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu ****ami), praktycznie nie słyszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania zgrabne ****y. Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób: "Na zachodzie zachmurzenie będzie ****a umiarkowane, wiatr raczej ****a silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a wiec kurewsko zimno ****a będzie. Ogólnie, to ****a jesień idzie wiec tylko ****a czekac do lata"
Czy sa jakies Polacy tutaj w Vancouver? w NewWest?
vitz mits touben koubritsh volec maybach ferrzi any1?
What did i just say?
quote: |
Originally posted by TrAnCeAkI vitz mits touben koubritsh volec maybach ferrzi any1? ![]() ![]() What did i just say? |
Can anyone remember that polish tv series for kids, it had an intro song saying something like "ampak si sam, pridaj se k nam..."? I forgot the rest of the lyrics or didn't understand them, it was long ago...but I know I liked it much more than lolek i bolek.
Da, i Polski Fiat je najbolji auto!
I'll go away now.
Re: Re: jedna z najbardziej zajebistych rzeczy jakie ostatnio widzialem...
Originally posted by TBA ![]() ![]() |
Originally posted by DrUg_Tit0 "ampak si sam, pridaj se k nam..." |
Hey, no witam wszystkich serdecznie. Widze ze tu duzo polakow jest na tych forums. Moj kolega jest polakiem tesz tutaj DJDECOMP. Jego kuzyn zalozyl ta strone i jest spoko.
Troche o mnie. Nazywam sie Sebastian, jestem z New Jersey a bylem urodzony w Bydgoszczy 19 lat temu. Jestem w US ponad 5 lat. Zajebiscie jest widziec tyle Polakow tutaj. Szkoda ze nie zauwazylem tego thread wczesniej.
To ile teraz tu mamy Polaczkow razem?
Originally posted by SebTheDJ Hey, no witam wszystkich serdecznie. Widze ze tu duzo polakow jest na tych forums. Moj kolega jest polakiem tesz tutaj DJDECOMP. Jego kuzyn zalozyl ta strone i jest spoko. Troche o mnie. Nazywam sie Sebastian, jestem z New Jersey a bylem urodzony w Bydgoszczy 19 lat temu. Jestem w US ponad 5 lat. Zajebiscie jest widziec tyle Polakow tutaj. Szkoda ze nie zauwazylem tego thread wczesniej. |
Originally posted by Julie_Spyder HOlera jastna.. why in hell do u have to use that word.. NOOOOOOOOOO such a polak.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Originally posted by SebTheDJ Hmmmmmmmm ? |
Originally posted by Julie_Spyder jestcz nigdy nie spotkalam polaka co nie powjedzial SPOKO as slang.. i z tego sie szmieje. |
Originally posted by SebTheDJ HEhe niewiem gdzie ty zyjesz ale gdzie ja jestem to jest normalne... |
Originally posted by Julie_Spyder but thats what i'm saying.. i hear it all the time.. i'm sick of it.. and i'm syaing i've not met ONE polish guy yet who's not said that.. ![]() |
Originally posted by SebTheDJ DOH, im so used to saying this, that it has become part of my dictionary. |
Originally posted by Julie_Spyder you mean your vocabulary.. lol ![]() |
Hey ho! Witam wszystkich Polakuw serdecznie. Jest tu duzo polakow, that´s good
Troche o mnie: Nazywam sie Piotr i jestem z Berlina.
That says nothing to me. Are you sure it was a polish serie? |
Originally posted by DrUg_Tit0 Da, i Polski Fiat je najbolji auto! |
Tako je! Neznaju ameri kaj je pravi auto.
Nego, navodno se Zastava opet sprema pocet izvozit Yugo u ameriku. Bas me zanima kolko ce ih prodat...
Da, i primjetio sam ovo s poljacima, jel ima neki poseban razlog?
Originally posted by DrUg_Tit0 Pretty much. Might have been czech, but I doubt it. But it was like 10 years ago, and that was the only part of the lyrics I understood... Says like, if you're alone, come with us. |
We cannot let teh thread die!!
Re: Po Polsku Ktosz?
Originally posted by Julie_Spyder Tylko chczialam zeby sobaczycz.. kto co powie.. ![]() ![]() |